Община Априлци се намира на 200 км от София, на около 600-650 м н.в.

Според местни хора въздухът в Априлци е наситен с кислород колкото в Карлови Вари. Няма  потвърждение в Гугъл, но пък тук има вековни букови гори, които са мощен рециклатор на въздуха!

Името на Априлци е свързано с Априлското въстание – Градът е обявен като такъв през 1976 г. – точно 100 години след избухването му. Състои се от 4 бивши села – Ново село, Острец, Видима и Зла река. И макар че населението в момента е около 3000 човека тук има 4 градски площада, 4 читалища, 4 църкви и 1 манастир. Което понякога обърква туристите…

 

Априлци се намира в просторна котловина, обградена отвсякъде с планински върхове: Ботев – най-високият старопланински връх /2376 м/, вр. Триглав, вр. Купена…Но безспорен фаворит е вр. Марагидик – той е емблемата на града и краси на само туристическите каталози, но и FB профилите на повечето местни жители. Със своята алпийска форма, вековни гори и водопади, ароматни горски плодове и невероятни панорамни гледки Марагидик е като магнит за природолюбителите. В околностите на Априлци има повече от 30 водопада с височина над 20 м, наречени пръскала – Видимското пръскало, Кадемлийското пръскало и др. Тук е и природният резерват Северен Джендем – дива, на места трудно достъпна природа, редки растителни и животински видове, тайнствени пещери…

Край реките има чудесни места за пикници и изворна вода, а речната стихия е създала невероятни места за плажове.

 

Стотици са горските пътеки, по които целогодишно може да срещнете ентусиазирани туристи – повечето обикалят пеша, някои с коне, мотори, но все по-често с велосипеди!

Част от велопътеките минават покрай  стари махали с необичайни имена – напр. Пипери, Свинова поляна, Паздери, Шоляци, Щърбани….Всички те са разположени в подножието на местния Черни връх. Някога тук са живели стотици семейства, редували се тежък труд с весели празници и седянки – любимо забавление за тогавашните младежи! Постепенно жителите на тези махали се заселили в ниското, край реките…Но и досега наследниците им обичат да посещават тия места – някои са постегнали старите къщи, други идват да засеят градинките на своите прабаби или да налеят вода от чистите планински извори. Природата е щедра и към туристите – на това високо и слънчево място според сезона можете да берете на воля горски ягоди и къпини, сладки сливи, ябълки и круши, шипки и орехи.

 

В Априлци е тихо и спокойно, особено през работните дни. Много от местните младежи учат и работят в големите градове, преди всичко в София. Но се връщат всяка седмица по родните места. Дори си търсят жилища по-близо до Ботевградско шосе – за да пристигнат в петък вечер по-бързо в Априлци. Дори и когато физически са надалеко, част от душата им винаги остава тук – в красивата и  гостоприемна котловина в подножието на Марагидик. Твърди се, че тази магия вече преследва и туристите – дойдат ли празници, настъпят ли жеги в бетонираните градове…за мнозина от тях Априлци е мечтаният оазис!

 

Първото състезание по планинско колоездене в Априлци се проведе на 23 май 2015 г. То се превърна в значимо събитие и за местните жители – особено за децата и възрастните хора.

One thought on “Априлци – какво не знаем за това райско място в сърцето на Балкана

  1. Pingback: writeaessay

Вашият коментар